مهندسی در اسپو :

مهندسی در اسپو :
ابنیه

در قرون اخیر رشد جمعیت در دنیا به طور چشمگیری رو به ازدیاد نهاد. بشر از لحاظ علمی و فنی مشکلات بسیاری را حل نمود. در ساخت مسکن نیز تحولات عمده ای به وجود آورد و ساختن خانه های تک واحدی جوابگوی احتیاجات جوامع نبود و به همین علت سیستم خانه سازی به کلی دگرگون شد و از مصالح مقاوم تر در صنعت ساختمان استفاده گردید.

ساختمان برای سکونت و به عنوان سر پناه یا برای کار ساخته می شود که محیط را به دو بخش درون و بیرون تقسیم می کند. به طور کلی هر سازه ای را می توان ساختمان نامید. منظور از ساختمان، بنایی ساخته شده از مصالحی همچون سیمان، آجر، گچ، آهن و غیره می باشد.

برخی از ساختمان ها را از نظر ارتفاعی که دارند طبقه بندی می کنند. مثلا به ساختمان هایی که بلندی آنها از اندازه مشخصی بیشتر باشد، ساختمان بلند مرتبه می گویند. جالب است بدانید طبق مصوبه سال ۱۳۷۷ شورای عالی شهر سازی و معماری در ایران به ساختمان هایی که بالاتر از شش طبقه باشند ساختمان بلند مرتبه می گویند.

مراحل صفر تا صد ساخت و اجرای ساختمان

۱-  تخریب ساختمان

۲-  گودبرداری

۳- اجرای شالوده

۴- اجرای اسکلت (فلزی و بتنی)

۵- نبشی کشی وال پست دیوارها

۶- تیغه چینی

۷- نصب نعل درگاه

۸- نصب چهارچوب و فرم کمد دیواری

۹- گچ و خاک زیر کار

۱۰- کانال کشی کولر یا داکت اسپلیت

۱۱- لوله کشی گاز

۱۲- لوله کشی آب و فاضلاب

۱۳- رابیتس بندی سقف ها

۱۴- لوله گذاری برق ساختمان

۱۵- آهن کشی آسانسور

۱۶- سیمان کاری کف و دیوارهای سرویس ها برای ایزولاسیون

۱۷- شیب بندی پشت بام و خرپشته و کف واحدها و پارکینگ و انباری

۱۸- ایزولاسیون سرویس ها، آشپزخانه، تراس، پشت بام و غیره

۱۹- سیمان کاری روی ایزوگام یا قیرگونی

۲۰- اجرای نمای ساختمان

۲۱- کاشی و سرامیک کاری

۲۲- سنگ کاری

۲۳- سیم کشی ساختمان

۲۴- نصب کابین آسانسور

۲۵- گچ رویه

۲۶- نصب نرده راه پله

۲۷- سیمان کاری و سفیدکاری نمای ساختمان

۲۸- نصب کابینت آشپزخانه و کمددیواری ها

۲۹- نقاشی ساختمان

۳۰- بستن شیرآلات و نصبیات سرویس ها

۳۱- بستن کلید و پریز

۳۲- نصب قرنیز

۳۳- نصب درب ها

اسپو ، راه های خلاقانه برای حل مشکلات معماری
مراحل صفر تا صد ساخت و اجرای ساختمان

۱- تخریب ساختمان

در زمینه ساختار فیزیکی، تخریب ساختمان شامل تخریب انتخابی اجزای ساختمان به ویژه برای بازیافت مورد استفاده می باشد و مدیریت مواد دفعی می باشد. این مورد با تخریب متفاوت است که درآن یک محل خاص با شدیدترین روش ها به طور کلی از ساختمان پاکسازی می گرددتخریب به عنوان ساخت معکوس خوانده می شود.

۲- گودبرداری

به هرگونه حفاری و خاکبرداری در تراز پایین تر از سطح زمین یا تراز زیر پی ساختمان مجاور گود برداری گفته می شود که گاهی اوقات عبارت خاکبرداری و گودبرداری در عملیات عمرانی و ساختمانی را با یکدیگر اشتباه می گیرند. خاکبرداری برداشت تنها پستی و بلندی های سطحی از روی زمین بوده در حالی که  گودبرداری برداشتن خاک با عمق های زیاد است.

۳اجرای شالوده

مجموعه بخش هایی از سازه و خاک در تماس با آن، که انتقال بار بین سازه و زمین از طریق آن صورت می گیرد شالوده نام دارد. به طور کلی می توان پی ها را به ۳ گروه عمده تقسیم کرد:

۱- پی های سطحی

۲- پی های عمیق

۳- پی های نیمه عمیق

۴- اجرای اسکلت

۴-۱اسکلت فلزی

اسکلت فلزی پیکره اصلی ساختمان های امروزی محسوب می شود. ساختمان هایی که با آن بنا نهاده می شوند، از استحکام بالایی در برابر انواع فشارها برخوردار هستند. اسکلت فلزی از تیر و ستون های فولادی ساخته می شود که به صورت عمودی و افقی به یکدیگر متصل شده اند. این اسکلت سرعت اجرای پروژه را بالا می برد و به مقدار قابل توجهی از وزن ساختمان می کاهد. استفاده از این سازه، این امکان را فراهم می کند که در هر مرحله از ساخت بتوان بدون ایجاد هیچ گونه تخریب به رفع عیب پرداخت. همچنین اجرای آن باعث کاهش حجم شالوده (فونداسیون) شده و در تمام مراحل اجرا امکان بازرسی و انجام آزمایش های غیر مخرب را فراهم می کند.

۴-۲- اسکلت بتنی

سازه بتنی سازه ای است که در ساخت آن از بتن یا به طور معمول بتن آرمه (سیمان، شن، ماسه، فولاد به صورت میلگرد ساده یا آجدار) استفاده شده باشد. سازه بتنی سازه ای است که از بتن آرمه در قسمت ستون ها، شاه تیرها و پی آن استفاده می شود. ساختمان اسکلت بتنی ساختمانی است که در آن اعضای باربر فشاری یا ستون ها از نوع بتن آرمه است که در محل قالب بندی و اجرا می گردند. همچنین تمام تیرهای اصلی هم از نوع بتنی است و دیوار برشی هم که برای مقابله با نیروهای جانبی مورد استفاده قرار می گیرد معمولاً از نوع بتنی است.

۵- نبشی کشی وال پست دیوارها

نگهدارنده دیوار است و سبب درگیری دیوار با اسکلت و در نتیجه باعث استحکام دیوار در برابر زلزله می شود و کلافی است که در طول های مشخص برای یکپارچه عمل نمودن دیوار به کار می رود

۶- تیغه چینی

تیغه چینی یا دیوارکشی بنایی با استفاده از مصالح آجر، ارزان ترین شیوه ساخت دیوار می باشد. در صورتیکه حین تخریب بتوان آجرهای دیوار را به صورت سالم جدا کرد. می توان در دیوارکشی بنایی جدید از آن ها استفاده کرد. البته در اکثر موارد آجرهای قدیمی پوسیده شده و دیواری که از آن ساخته می شود استحکام  مورد نظر را ندارد.

۷- نصب نعل درگاه

تیرهای یک پارچه ای هستند که در بالای درگاه نصب می شوند. وظیفه اصلی این نعل تحمل وزن بارهای وارد شده به دیوارها است. سطحی از دیوار یا ستون که در دو  سر نعل درگاه بر روی آن قرار دارند را تکیه گاه می نامند. ارتفاع نعل درگاه بایستی بین ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر باشد که از هر سمت بر روی دیوارهای جانبی یا تکیه گاه قرار بگیرد.

۸نصب چهارچوب و فرم کمد دیواری

چهارچوب و فرم در، قابی است که داخل درگاه قرار می گیرد و در از طریق لولا به آن  وصل می گردد و به عبارت دیگر، چهارچوب را می توان عنصری دانست که لنگه های درب را در بر می گیرد. چهارچوب باید بتواند به تنهایی، وزن در و ضربه های حاصل از باز و بسته شدن آن را تحمل کند و از این رو بایستی دارای مقاومت کافی باشد.

۹- گچ و خاک زیر کار

گچ و خاک به دلیل وجود سنگی که دارای کئولن است و به دلیل حالت رسی مناسب ابزار زنی است. در ساختمان از ترکیب گچ و خاک رس برای ساختن ملات استفاده می کنند و از گچ به تنهایی برای سفیدکاری استفاده می شود که آمادگی رنگ پذیری را دارد. یکی از خصوصیات مهم در گچ های ساختمانی زود سفت شدن است. گچ های ساختمانی خوب اغلب زمان گرفتنشان بیشتر از ۸ دقیقه و کمتر از ۲۵ دقیقه و پایان سفت شدنشان بین۲۰ الی۶۰ دقیقه است.

۱۰کانال کشی کولر یا داکت اسپلیت

سیستم هوا رسانی با استفاده از کانال کشی کولر یکی از روش هایی است که برای تامین شرایط آسایش محیطی استفاده می شود. سیستم های هوا رسانی، هوای گرم، سرد، مرطوب یا بدون رطوبت را به فضای مدنظر انتقال می دهد. سیستم های هوا رسان از هوا سازها، کانال، دریچه، دمپر و اجزای کنترلی تشکیل شده اند. سیستم کانال کشی، کانال هایی برای جریان رفت و برگشت هوا هستند.

۱۱- لوله کشی گاز

گاز، یکی از سوخت های فسیلی است که برای تولید انرژی و گرما در ساختمان ها کاربرد دارد. اجرای لوله کشی گاز ساختمان به صورت اصولی و توجه به نکات ایمنی خیلی مهم است. زیرا هرگونه بی احتیاطی ممکن است منجر به خسارت مالی و جانی شود. به همین خاطر توصیه می شود برای لوله کشی گاز این ۶ مرحله طی شود:

۱- تشکیل پرونده در سازمان نظام مهندسی

۲- تعیین ناظر

۳- تعیین پیمانکار یا مجری

۴- اتمام لوله کشی

۵- کسب تاییدیه ناظر

۶- اجرای علم و کنتور

۱۲- لوله کشی آب و فاضلاب

آب مورد نیاز برای ساختمان از طریق سیستم لوله کشی تامین می شود. از این رو لوله کشی یکی از امور بسیار مهم در ساختمان سازی است که اجرای اصولی آن طول عمر ساختمان را بالا برده و از خسارت هزینه بردار می کاهد. علاوه بر آن این سیستم برای دفع فاضلاب از ساختمان نیز کارایی دارد. برای لوله کشی آب و فاضلاب از لوله های مختلفی استفاده می شود که هر کدام دارای مزایا و معایب مخصوص به خود هستند.

۱۳رابیتس بندی سقف ها

رابیتس به توری های فولادی گفته می شود که پیش از گچ کاری نهایی و به منظور زیرسازی اجرا می شوند. توری های رابیتس با مفتول یا سیم های مخصوص رابیتس بندی به شبکه فرعی متصل می شوند.

۱۴- لوله گذاری برق ساختمان

لوله گذاری برق ساختمان در سقف کاذب و همچنین غیر کاذب جهت محافظت در تاسیسات برقی ساختمان استفاده می گردد. این قبیل از لوله ها با توجه به عوامل متعددی از جمله حفاظت در برابر آتش و گرما، روش های اتصالی، ویژگی های الکتریکی و امکان انعطاف بیشتر دسته بندی می شود.

۱۵- آهن کشی آسانسور

عبارت است از اجرای سازه و ساختار در چاه آسانسور که تمام بارهای آسانسور به آن وارد می شود و محل اتصال ریل های آسانسور می باشد. به طور کلی شامل ستون ها (که در چهار کنج چاه قرار می گیرد معمولا نبشی۱۰)، کلاف بندی (که با فاصله های متناسب از هم در طرفین چاه به جز ورودی در سر چاه اجرا می شود معمولا ناودانی ۸)، کلاف آخر که برای سقف چاه آسانسور می باشد.

۱۶- سیمان کاری کف و دیوارهای سرویس ها برای ایزولاسیون

ایزوگام بایستی به نحوی نصب گردد، که مانع نشت رطوبت و غیره شود. در زمان اجرای ایزوگام، سطح زیرین نباید پستی بلندی داشته باشد، چرا که در غیر این صورت، اتصال نوارهای ایزوگام به درستی صورت نمی گیرد و مشکلاتی را ایجاد می کند. به همین سبب باید پیش از ایزوگام، روی سطح زیرین یک لایه سیمان کشیده شود تا به طور کامل صاف شود.

۱۷شیب بندی پشت بام، خرپشته، کف واحدها، پارکینگ و انباری

شیب بندی یا شیب دادن از جزئیات اجرایی و دقیق بوده که بایستی درست انجام شود. شیب بندی بیشتر جهت حرکت و هدایت آب استفاده می گردد. برای مکان های زیر استفاده می گردد:

  • فضاهای خارجی: محوطه سازی، پیاده رو سازی، حیاط سازی
  • شیب بندی های کوچک: شیب بندی پشت بام
  • سرویس های آبریز: حمام، توالت، دستشویی، آشپزخانه و غیره

۱۸ایزولاسیون سرویس ها، آشپزخانه، تراس، پشت بام و غیره

ایزولاسیون به معنی پوشاندن سطح پشت بام ها، دیوار و کف زمین می باشد که توسط یک یا چند لایه با استفاده از عایق ها صورت می گیرد تا از نفوذ رطوبت و آب به لایه زیرین خود جلوگیری کند.

۱۹سیمانکاری روی ایزوگام با قیرگونی

گاهی از ایزوگام برای ایزولاسیون استفاده می شود. اضافه کردن یک لایه روی ایزوگام شامل سیمان، کاشی یا سرامیک نیازمند رعایت نکاتی است که برای افزایش عمر ایزوگام و نصب صحیح لایه های بیرونی ضروری هستند.

۲۰اجرای نمای ساختمان

نمای ساختمان اصلی ترین جزء بصری یک سازه محسوب می شود و نقش کلیدی در بالا بردن ارزش یک ساختمان را دارد. طوری که اگر در اجرای نمای ساختمان به دیگر نماهای همجوار توجهی نشود سبب ناهمگونی بافت شهری می گردد. سبک طراحی و اجرای نمای ساختمان در شهرها و کشورها کاملا متفاوت است و می تواند تحت تاثیر عوامل متعددی چون اقلیم، آب و هوا، همجواری ها و غیره واقع شود.

۲۱کاشی و سرامیک کاری

در خدمات ساختمانی یکی از متداولترین روش های پوشش دهی کف و دیوار استفاده از خدمات سرامیک کاری و کاشی کاری است که ظرافت در اجرای آن نقش به سزایی در زیبایی فضای ساختمان شما ایفا می کند.

۲۲سنگ کاری

سنگ کاری عبارت است از قرار دادن سنگ در قسمت هایی از ساختمان که به هر دلیلی خواستار زیبایی  و لوکس بودن و عایق گرما و سرما خواهد بود.

۲۳سیم کشی ساختمان

سیم کشی و یا اصطلاحاً “برقکاری ساختمان”، بر خلاف چیزی که همیشه تصور می شود، امری کاملا تخصصی است. چه بسا اگر سیم کشی ساختمان به هر دلیلی اشتباه انجام شود در تمام طول عمر استفاده از ساختمان، ساکنین را با زحمت مواجه می سازد.

۲۴نصب کابین آسانسور

کابین محفظه ای است که مسافر یا بار و یا هر دو را در خود جای داده حمل می نماید و کنترل حرکت از داخل برای افراد امکان پذیر می باشد و تزئینات داخل کابین با توجه به نوع کاربری آسانسور متفاوت بوده و اجرا می شود.

۲۵گچ رویه

یکی از کارهایی که در مرحله نازک کاری ساختمان انجام می شود، گچ کاری است. گچ کاری سطحی صاف و یک دست ایجاد می کند و امکان اجرای هر نوع کار تزئینی را روی دیوارها و سقف مهیا می سازد. گچ، ماده ای طبیعی است که با نام علمی سولفات دو کلسیم دارای آب شناخته شده است. سنگ گچ از معدن استخراج می گردد و بعد از حرارت دیدن به پودر سفید رنگ تبدیل می شود.

۲۶نصب نرده راه پله

بسیاری از طراحان، نرده را تنها وسیله ای برای محافظت می دانند. در حالی که امروزه باید علاوه بر رعایت اصول ایمنی، اصول زیبایی را نیز در نظر داشته باشیم و همه مسائل را از بعد زیبایی و ایمنی شناسایی کنیم.

۲۷- سیمان کاری و سفیدکاری نمای ساختمان

به دلیل مقاومت مناسب سیمان در برابر عوامل جوی همچون رطوبت و غیره برای پوشش دهی دیوارهای بیرونی از سیمان استفاده می کنند.

۲۸نصب کابینت آشپزخانه و کمد دیواری ها

آشپزخانه ها و خانه های امروزی تفاوت زیادی با خانه های قدیمی دارد. یک آشپزخانه قلب یک خانه را تشکیل داده و نقش اساسی در زیبایی منزل و طراحی دکوراسیون داخلی منزل را ایفا می کند.

۲۹نقاشی ساختمان

نقاشی ساختمان سریع ترین و موثرترین روش در تغییر فضای داخلی و خارجی ساختمان ها می باشد. نقاشی داخل ساختمان با استفاده از انواع رنگ های ساختمانی انجام می شود.

۳۰- بستن شیرآلات و نصبییات سرویس ها

آخرین کاری که یک لوله کشی در ساختمان انجام می دهد و چیزی که در نهایت لوله کشی در سرویس ها مشاهده می شود شیرآلات می باشد. برای نصب شیرآلات باید دقت لازم و تمیزی را به کار برد تا شیرآلات به خوبی خود را نشان دهد.

۳۱بستن کلید و پریز

کلید و پریز برق از بخش های مهم خانه، محل کار و هر محیطی که برق و الکتریسیته درآن جریان دارد به حساب می آید و بدون وجود آن ها مشکلات زیادی پیش خواهد آمد. نصب کلید و پریز در عین حال که کار مشکلی نیست، باید با دقت انجام شود و تمام نکات ایمنی در حین نصب آن مورد توجه قرار بگیرد.

۳۲- نصب قرنیز

قرنیزها فضای بین دیوار و کفپوش را پنهان می کنند و از دیوار در برابر ضربه، خش و هر گونه برخورد و آب محافظت می کنند و البته جنبه زیبایی نیز دارد. به طور معمول عرض  قرنیزها ۷ و ۹ سانتی متر است و ضخامت آن ها معمولا ۱۷میلی متر می باشد.

۳۳نصب درها

در ورودی یکی از قسمت های ضروری در هر خانه است که حریم خصوصی و امنیت ساکنین را تضمین می نماید. درها در شکل های گوناگون و از جنس های مختلف ساخته می شوند.

نمونه پروژه های اجرا شده