مهندسی

مهندسی
تاسیسات مکانیکی

تأسیسات مکانیکی ساختمان شامل مجموعه ای از سازه ها و اجزایی است که ساختار سیستم های داخلی ساختمان را جهت بهبود سطح آسایش زندگی بشر ایده آل می سازد.

تأسیسات مکانیکی به عنوان جزء تفکیک ناپذیر و مکمل ساختمان که نقش بسیار مهم و مؤثری در افزایش بقا و طول عمر آن دارد، شامل مؤلفه های متعدد و متنوعی است که بسته به کاربری و کیفیت ساخت پروژه، حوزه های مختلفی را پوشش می دهد .

انواع تاسیسات مکانیکی

تاسیسات مکانیکی در مجموع به دو دسته کلی، صنعتی و ساختمانی قابل تقسیم می باشند. تاسیسات مکانیکی صنعتی شامل بخش هایی چون انتقال آب، فاضلاب یا به صورت کلی انواع سیالات، تصفیه ی آب و فاضلاب، تولید انرژی از حرکت سیال و می باشد. در ضمن، تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل بخش ها ی مختلفی هستند که عبارتند از:

تاسیسات گرمایشی و سرمایشی

تاسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب)

تاسیسات گاز رسانی

تاسیسات استخر(استخر، جکوزی، سونا)

تاسیسات آتش نشانی ( اعلام حریق، اطفاء حریق)

تاسیسات و تهویه مطبوع در بیمارستان ( تاسیسات گازهای طبی)

تاسیسات سیستم های بخار

طراحی و اجرا در تاسیسات پله برقی و آسانسور

طراحی و اجرا در تاسیسات آبنما و فواره

در ادامه به بررسی  هر کدام از تاسیسات مکانیکی نامبرده شده می پردازیم:

تأسیسات مکانیکی را می توان با سیستم شریانی بدن انسان مقایسه نمود. آنجا که گردش خون در رگ های بدن ما به مانند سیستم یک تأسیسات مکانیکی عمل می کند.
انواع تاسیسات مکانیکی

تاسیسات گرمایشی و سرمایشی

امروزه تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ، اهمیت بسیار بالایی در صنعت ساختمان ایفا می کنند. نحوه کار سیستمهای تاسیسات گرمایشی و سرمایشی بر این پایه استوار است که همیشه گرما از شیء گرمتر به شیء سردتر حرکت می کند همانطور که آب از سطح بالاتر به سطح پایین تر جریان می یابد. دستگاه تولید کننده گرما با انتقال گرما به هوا باعث گرمتر شدن خانه می شود و بالعکس یعنی دستگاه تولید کننده سرما با حذف کردن گرما از هوا باعث خنک تر شدن خانه می شود.

همچنین سیستم های کنترل هوا دارای سه جزءاصلی که شاملمنبع هوای گرم یا خنک، ابزار توزیع هوا(جهت گرم کردن یا خنک کردن) هوای اتاق ها و کنترل جهت تنظیم ترموسستات در سیستم های گرمایشی و سرمایشی می باشند.

تاسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب)

امروزه سیستم های تاسیسات آبرسانی شهری، مخازن توزیع یا مخازن سرویس برای مقاصدی از جمله ذخیره سازی آب، متعادل سازی جریان یکنواخت تغذیه( ورودی) ، جریان نایکنواخت مصرف ( خروجی) و نیز تامین و متعادل سازی فشار طراحی می شوند. در ضمن، در هر جامعه ای به صورت روزانه  فاضلاب و آلاینده های هوا تولید می شود به همین دلیل فاضلاب تولید شده می بایست دوباره به طبیعت بازگردند که استفاده از تاسیسات فاضلاب را ضروری می کند.

تاسیسات گاز رسانی

در تاسیسات گاز رسانی کلیه قوانین ومقررات زیر نظر سازمان نظام مهندسی ساختمان و شرکت گاز می باشد. لذا مسیر لوله کشی گاز و انشعابات آن در ساختمان ها براساس قوانین و مقررات خاصی می باشند. بخش های مختلف سیستم های تاسیسات گاز رسانی عبارتند از: علمک، رگولاتور، کنتور گاز، بست، شیلنگ، شیر مصرف گاز، برچسب انرژی و شیر ترموستات که در نصب این نوع سیستم ها الزامی هستند.

تاسیسات استخر(استخر، جکوزی، سونا)

تاسیسات یک استخر با توجه به امکانات مورد نظر از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند. ساختار تاسیسات استخر به شش بخش اصلی تقسیم می شوند که عبارتند از:

الف) مدار گردش آب (Circulation)

ب) آبنما و فواره (Water features)

پ) هیترها (Heaters)

ت) سیستم های اتوماتیک مواد شیمیایی (Automated chemical systems)

ث) روشنایی (Lighting)

ج) سیستم کنترل (Control system)

تاسیسات آتش نشانی( اعلام حریق، اطفاء حریق)

در طی سالهای اخیر سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با توجه به رشد حریق و حوادث غیر مترقبه در بخش ساختمان های شهری به رعایت نکات ایمنی در معماری، ساختار و دسترسی کاربری های شهری پرداخته است. همچنین جهت دستیابی هر چه بیشتر به این مهم و با همکاری نهاد های زیر بط از جمله سازمان نظام مهندسی ساختمان ، مقررات ملی ساختمان و سایر سازمان های زیر بط  شاهد توسعه روز افزون ایمنی شهری بویژه در بخش سازه های شهری می باشیم. لازم به ذکر است که مجموعه ضوابط و مقررات ایمنی آتش نشانی در بخش های ضوابط ایمنی تاسیسات مکانیکی و ضوابط ایمنی تاسیسات الکتریکی گردآوری شده است. همچنین  بخش های مختلف سیستم های اطفا ی حریق طبق ضوابط مرتبط با شبکه های آتش نشانی عبارتند از: مخزن آب، پمپ های آب، لوله کشی،اتصالات و جعبه های آب آتش نشانی در پارکینگ ها و طبقات ساختمان ها که به عنوان یکی از مهمترین مولفه های حفاظت در مقابل حریق می باشند.

تاسیسات و تهویه مطبوع در بیمارستان

اهمیت و حساسیت بخش تاسیسات و تهویه مطبوع در بیمارستان سبب شده است که طراحی تاسیسات مکانیکی آن از پیچیدگی بسیار ویژه ای برخوردار باشد. لذا رعایت اصول استاندارد های بین المللی بایستی در کنار ایجاد شرایط آسایش انسانها در تاسیسات و تهویه مطبوع فضاهای مختلف بیمارستان ها دقیقا مورد توجه قرار گیرند. عموما به منظور رعایت استانداردهای بهداشتی، هوا باید از فضاهای استریل تر به سمت فضا های با استریلیزاسیون کم تر جریان یابد به همین دلیل سیستم های تهویه مطبوع فقط زمانی قادر به حفظ جهت جریان هوا می باشند که با توجه به کار اتاق قرار داده شوند و در قسمت های مختلف مثلا درها، دریچه ها و در پوش ها به درستی نصب و تنظیم گردند.

تاسیسات سیستم های بخار

طراحی بهینه تاسیسات سیستم های بخار به تعیین دقیق مصرف بخار بستگی دارد به همین دلیل در انتخاب درست اندازه لوله ها و شیرآلات نظیر شیرهای کنترل، تقلیل فشار و تله های بخار باید توجه نمود تا عملکرد ایده آل را داشته باشند در ضمن با استفاده از آنالیز حرارتی معادلات مربوط به محاسبه انرژی حرارتی می توان مصرف بخار را تعیین نمود .

طراحی و اجرا در تاسیسات در پله برقی و آسانسور

پله برقی و هم خانواده آن یعنی پیاده رو برقی نیروی محرک خود را با استفاده از موتورهای جریان متناوبی که سرعت ثابتی را ایجاد می کنند تامین می نمایند.

اجزاء مختلف تاسیسات پله برقی عبارتند از: پلتفرم های بالا و پایین که قسمت های حفاظ را در خود جای می دهند و همچنین موتور، گیربکس وپله ها.

طراحی و اجرا در تاسیسات آب نما و فواره

طراحی و اجرای آب نما برای محوطه های ویلایی و اماکن (عمومی، اداری، خانگی، و لابی ) ساختمان ها و شامل آب نماهای (طبیعی، دیواری، کلاسیک و) می باشد. در ضمن، ایزولاسیون مهمترین بخش در ساخت آب نماسیت و عدم ایزولاسیون مناسب باعث حرکت موئی آب در سازه تاسیسات آب نما می شود و به مرور زمان به از هم پاشیدگی آن منجر خواهد شد.

تاسیسات مکانیکی