اصول طراحی و تجهیز بیمارستان (قسمت 6) - بخش مراقب های ویژه نوزادان

اصول طراحی و تجهیز بیمارستان (قسمت 6) - بخش مراقب های ویژه نوزادان

نویسنده: مهندس حمیدرضا اشرف

 

استاندارد ها ، سرانه ها و معرفی بخش های مختلف بیمارستان

بخش مراقبتهای ویژه نوزادانNICU

بخش مراقبت های ویژه نوزادان بخشی از بیمارستان است که برای ارایه خدمات درمانی و مراقبتی به نوزادان «نارس» یا دارای بیماری حاد پیش بینی گردیده است. در این بخش، اقدامات و مداخلات مراقبتی و درمانی لازم  برای این دسته از نوزادان انجام می شود. تامین گرمای لازم برای ادامه حیات نوزاد، جداسازی او از محیط های آلوده اطراف، پیشگیری از انتقال عفونت، حمایت از نوزادهایی که بدون تجهیزات پزشکی خاص قادر به ادامه زندگی نیستند،  تغذیه مخصوص و دسترسی آسان و سریع به خدمات پزشکی و پرستاری تخصصی از مهم ترین دلایل احداث بخش  در بیمارستان ها می باشد.

فضاهای ضروری در بخش ویژه نوزادان:

پیش ورودی ، اتاق معاینه اولیه توسط پزشک ، اتاق دارو و کار تمیز، اتاق ایزوله بیمار عفونی ،  ایستگاه پرستاری با دید مستقیم چشمی به تمام نوزادان، اتاق گزارش نویسی یا پزشک مقیم ، اتاق یا فضای عملیات خاص، اتاق شیردهی مادران ، فضای اقامت مادران ، فضاهای پشتیبانی مانند استراحت و رختکن پرستاران، آبدارخانه و غذا خوری کارکنان ، اتاق کارکثیف، سرویسهای بهداشتی جداگانه برای مادران و کارکنان ، شستشوی نوزاد  مجهز به سینک مخصوص ، انبار لوازم تمیز، انبار یا محل پارک تجهیزات پزشکی و اینکوباتورها، محل جداگانه نگهداری بین های زباله به تفکیک عفونی و غیر عفونی

مساحت خالص هر تخت یا دستگاه ( NICU ) حداقل 7.5 متر مربع می باشد.

مساحت ناخالص بخش مراقبتهای ویژه نوزادان (NICU)  به ازای هر تخت ، حداقل 30 متر مربع می باشد.

تعداد تخت بهینه در بخش مراقبتهای ویژه  نوزادان (NICU) و POST NICU  به ازای هر یک ایستگاه پرستاری، با احتساب تخت ایزوله حداکثر 14 تخت می باشد.

بخشهای مراقبتهای ویژه نوزادان ترجیحاً در مجاورت و یا نزدیکی بلوک زایمان و اتاقهای عمل زنان احداث گردند.

بخشهای مراقبتهای ویژه نوزادان (NICU) ترجیحاً در طبقات اول تا سوم احداث گردند. از احداث بخش NICU در طبقات منفی، همکف،  و یا بالاتر از سوم خودداری گردد.

خروج اضطراری بخش مراقبتهای ویژه (NICU) ترجیحاً به صورت افقی و از یک زون به زون امن تر در نظر گرفته شود .

بخشهای NICU و POST NICU  الزاماً می باید در مجاورت یکدیگر باشند.

دسترسی از بخش مراقبتهای ویژه (NICU) به دیگر خدمات بیمارستانی مانند بلوک زایمان، اتاقهای عمل، اورژانس، CSR،  لاندری، آسانسور حمل بیمار و ... به سهولت میسر باشد.

بخشهای NICU و POST NICU  الزاماً می باید در مجاورت یکدیگر باشند.

استفاده از رنگهای شاد و آرام بخش و مصالح جاذب صوت در بخش NICU الزامی است.

مصالح به کار گرفته شده در بخش NICU  باید به گونه ایی باشد که از ایجاد تجمع آلودگی های میکربی و بیولوژیکی و همچنین ناهنجاریهای نوری و بصری جلوگیری نماید.

وجود حداقل 6 بار تعویض هوا در ساعت برای بخش NICU  ضروری است .

بهترین دمای محیط برای بخش NICU  بین 23 تا 25 درجه سانتیگراد می باشد.

شرایط تهویه مطبوع در بخش NICU  باید به گونه ایی باشد که وجود هوای تازه و جریان مطبوع هوا بخوبی احساس گردد.

شدت و جهت نور روشنایی چراغها در بخش  NICU  باید به گونه ایی باشد که مستقیماً به چشم نوزادان برخورد ننماید و باعث آزار آنها نگردد.

استفاده از سیستم یو پی اس  در بخش مراقبت های ویژه نوزادان الزامی است. پریز های مربوطه باید با علائم و یا حروف  مشخص شده باشند.